فهرست مطالب

پژوهشنامه حلال
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه آصفری، هدایت حسینی*، محمد حضوری، هاله سمیعی، سمانه سمیعی صفحات 1-22
    برچسب‏ گذاری مواد غذایی از جمله موارد ضروری در آگاهی دادن به خریدار در هنگام خرید است. افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای متعددی برای دقت به محتویات و برچسب‎های مواد غذایی مصرفی خود دارند. با توجه به گسترش استفاده از محصولات بسته‎ بندی شده، بالا رفتن فرهنگ مردم و توجه به سلامت جامعه، برچسب‎ گذاری ابزاری مهم جهت اطلاع‎رسانی به مصرف‎کنندگان و سنجش سلامت محصولات محسوب می‎شود که باید به‎نحو مطلوب و با کارایی بالا مورد استفاده قرار گیرد تا نقش به‎ سزایی در کاهش بیماری‎های غیرواگیر ایفا نمایند. پژوهش حاضر در قالب یک مطالعه کتابخانه‎ای و با استفاده از مقالات مرتبط در بانک‎های اطلاعاتی و موتورهای جستجو انجام شده‎است. همچنین قوانین و مقررات برچسب‎ گذاری در کشورهای کانادا، انگلستان، ژاپن، استرالیا و نیوزیلند، افریقای‎جنوبی، امارات، مالزی، ترکیه، اتحادیه ‎اروپا و کدکس‎غذایی بررسی و با ضوابط موجود در ایران مقایسه‎ شد. نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 90% قوانین بین‎المللی بررسی‎شده مرتبط با برچسب‎ گذاری در کشورهای مختلف، با ایران مطابقت دارد. بر اساس مطالعات پیشین با توجه به فراوانی اطلاعات مندرج، محدودیت زمانی در هنگام خرید فرآورده های غذایی از یک سو و ناخوانا بودن برخی اطلاعات در برچسب‎ ها و مخدوش‎ شدن آنها و همچنین غیر قابل ‎فهم بودن اطلاعات، دستیابی به اهداف سیاست برچسب گذاری حاصل نشده است. این مطالعه لزوم وجود یک طرح منسجم و ضرورت یکسان‎ سازی برچسب‎ های تمامی محصولات غذایی را برای جلوگیری از سردرگمی و بلاتکلیفی مصرف‎ کننده در حیطه برچسب‎ های غذایی آشکار می‏ کند.
    کلیدواژگان: برچسب‎گذاری موادغذایی، ارتقاء سلامت، قوانین و الزامات، غذای سالم، سیاست غذایی
  • محدثه جزایی*، الهام صباغ کلاته حسینی صفحات 23-35
    همه گیری ویروس کووید-19، آن چنان اثرات عمیقی بر صحنه سیاست و عرصه روابط بین المللی داشته است که سخن از تقسیم تاریخ به دو دوره پیشا/پساکرونا به میان آمده است. از آن جا که با شیوع ویروس کرونا، پاکیزگی و کیفیت غذا اهمیت دوچندان یافته، توجه جدی به صنعت غذای حلال منطقی و قابل قبول است. با این که هر روز تبعات و پیامدهای این ویروس، بر جنبه های مختلف زندگی اجتماعی انسان ها آشکار می شود و دستگاه ها و نهادهای گوناگون می کوشند راهی برای کاهش آلام و رنج های ناشی از ویروس کرونا بیایند، تاکید بر غذای حلال، می تواند به عنوان یک راهکار پیشگیرانه مطرح شود. باتوجه به اهمیت هویت های خرد در جریان افزایش روند جهانی شدن، می توان از مفهوم پارادیپلماسی که برای اشاره به این موجودیت های سیاسی فروملی ابداع شده، بهره گرفت. برهمین اساس، این پژوهش بر پایه پرسش از چگونگی تحول رویکردهای پارادیپلماسی در نتیجه گسترش کروناویروس ساخت یافته است و می کوشد بر جایگاه صنعت غذای حلال به عنوان راه حلی برای پیشگیری و هم چنین فرصت مناسبی برای تبلیغ و اشاعه فرهنگ غذای حلال، تاکید کند. رویکرد نظری این نوشتار سازه انگاری است که مطابق با آن، نه تنها ساختار و کارگزار بلکه گروه های کوچک و حاشیه ای نیز می توانند بر مناسبات موجود در عرصه بین المللی اثرگذار باشند. در این رهیافت، دولت ها به مثابه موجودات اجتماعی هستند که رفتارشان از قواعد، هنجارها، نهادها و هویت ها مشتق شده است. پرسش از تحول رویکردهای پارادیپلماسی در دوران پساکرونا و جایگاه صنعت غذای حلال بر اساس رویکرد سازه انگارانه، از نقاط تمرکز این نوشتار است.
    کلیدواژگان: کووید-19، پارادیپلماسی، سازه انگاری، صنعت غذای حلال، پساکرونا
  • حمیده غلامی* صفحات 36-47
    امنیت یکی از فاکتورهای مهم در تغذیه انسان است. سازمان جهانی غذا FAO پروتکل ویژه ای با عنوان امنیت غذایی تدوین کرده که بر اساس آن، در دسترس بودن غذا برای همگان، یکی از فاکتورهای امنیت غذایی به شمار می رود. بیشترین تمرکز سازمان جهانی غذا FAO در این پروتکل، بر امنیت توزیعی است. در این پروتکل نکاتی نیز درباره ایمنی غذایی بیان شده است. از طرفی استاندارد حلال با بهره گیری از آموزه های دین اسلام، امنیت و ایمنی غذایی را برای همه انسان ها به عنوان یک شاخص مهم در نظر می گیرد. از آنجا که انسان از نگاه دین اسلام، موجودی چند بعدی و دارای جسم، ذهن، روان و روح است، بنابراین امنیت و ایمنی غذایی در همه این ابعاد می تواند شاخص کیفی بالاتری را برای غذای حلال از این منظر، نسبت به برنامه امنیت غذایی سازمان فایو ارایه دهد. نظام تغذیه حلال، به غذا به عنوان محصول نهایی تغذیه نمی نگرد، بلکه زنجیره تولید تا مصرف و جوانب آن را نیز در نظر می گیرد؛ بنابراین مصرف کننده به عنوان یکی از ارکان مهم زنجیره غذایی، باید از عدالت و امنیت لازم غذایی برخوردار باشد و این مهم تنها با رعایت شاخصه عدالت توزیع غذای کافی و کیفی ممکن خواهد شد. در مقاله حاضر به مقایسه شاخص های پیشنهادی امنیت و ایمنی غذایی حلال با برنامه امنیت غذایی سازمان جهانی فایو پرداخته شده است و تفاوت کمی و کیفی فاکتورهای امنیت و ایمنی غذایی در هر دو برنامه به داوری گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایمنی غذایی، فائو، تغذیه حلال
  • ابراهیم توکلی مقدم* صفحات 48-63
    در این پژوهش تلاش بر آن است تا وجود قاعده ای به نام قاعده طهارت در شبهات موضوعیه و حکمیه بررسی شود و استفاده چنین قاعده ای از روایات، و واقعی یا ظاهری بودن حکم مستفاد از آنها، مورد دقت قرار گیرد. در این مقاله با جستجو در کتب اصولیان و فقهای به نام، مهم ترین دیدگاه ها در این باره شناسایی، نقل و مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی کلمات دانشمندان مذکور نشان می دهد که اگرچه اصولیان اصل این قاعده را پذیرفته اند، اما دیدگاه یکسانی در جزییات آن ندارند و همچنین در اینکه روایاتی که به عنوان مدرک این قاعده شناخته می شود، فقط بر قاعده طهارت دلالت داشته باشد یا بیان گر طهارت واقعی اشیاء و اصول و قواعد دیگری مانند استصحاب نیز باشد، اتفاق نظر وجود ندارد. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین دلیل بر قاعده طهارت، موثقه عمار است که موید نظر کسانی است که مدعیند این روایت تنها بر قاعده طهارت ظاهری دلالت دارد.
    کلیدواژگان: اصاله الطهاره، اصل طهارت، قاعده طهارت، قاعده فقهیه، اصل عملی
  • احسان لامع*، شهریار اسلامی تبار صفحات 64-76
    اخلاق و حقوق مهم ترین رکن توسعه هر بخش به شمار می آیند، به ویژه وقتی توسعه در ابعاد بین المللی و در حوزه حیاتی سلامت و پزشکی مطرح باشد.به رغم رشد سریع گردشگری پزشکی، این صنعت با چالش های جدی حقوقی و اخلاقی مواجه است. از مهم ترین مسایل حقوق مربوط به گردشگری سلامت و پزشکی می توان به دسترسی به خدمات، بیمه سلامت، اعطای مجوز و مجوزهای لازم قانونی مراکز ارایه دهنده خدمات مراقبت های سلامت بین الملل اشاره کرد. مسایل و چالش های حقوقی متعددی در حوزه توریسم پزشکی مطرح است که در صورت حل نشدن، می توانند موانع جدی در شکل گیری و توسعه آن ایجاد کنند.  با توجه به ماهیت گردشگری پزشکی، به منظور حل و فصل مسایل اخلاقی و حقوق، قبل از هر چیز لازم است قوانین و مقررات متناسب با سطح بین المللی اصلاح شوند و استانداردهای لازم به درستی در متن قوانین تبیین شوند. حفظ اعتماد بیماران به منظور انتخاب یک مرکز ارایه دهنده خدمات کسب و گردشگری پزشکی، به رعایت استانداردهای کیفی و ایمنی بستگی دارد. سپس، لازم است نظارت قانونی لازم برای اطمینان از اجرای قوانین و مقررات و رعایت استانداردها به عمل آید و در کنار آن، بیمه بین المللی کافی، این خدمات را تحت پوشش قرار دهد.
    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، محرمانگی، سهل انگاری، خطای پزشکی
  • حسین ادبی* صفحات 77-93
    مدیریت منابع انسانی در سازمان ها و شرکت ها از مهم ترین دغدغه های مدیران و صاحبان آنهاست. دغدغه بهره وری بالا و افزایش ظرفیت تولید محصول و خدمات در شرکت ها و سازمان ها، صاحبان آنها را به این امر وامی دارد که از نظام های آراستگی طراحی شده، در راستای مدیریت منابع انسانی استفاده کنند. نظام آراستگی S5 مبتنی بر مدیریت آرایه های فیزیکال و کالبدی و محیطی است، بنابراین فراتر از مقوله نظم و انضباط، به عرصه رفتار و درونیات کارکنان و به ویژه مدیران ورود نمی کند؛ این در حالی است که ارزش افزوده بهره وری نیروی انسانی، در گروی مدیریت آرایه های درونی و رفتاری کارکنان است. نظام آراستگی حلال مبتنی بر آرایه های رفتاری برگرفته از سفارش های دینی در حوزه رفتار تعاملی، زمینه رشد شاخص های کیفیت و بهره وری نیروی انسانی در محیط کار را فراهم می آورد. این نظام با استفاده از نظریه مدیریت سیستمی و با تغییر مرحله به مرحله در نگرش، رفتار و گفتار کارکنان، به همراه بهره گیری از تاثیرات روانشناختی آگاهی نسبت به توانمندی های فردی و اجتماعی، محیط کار را برای کارکنان از محیطی یکنواخت و رخوت انگیز خارج کرده و مبتنی بر نظریه «بهترین تفریح، کار است»، محیط کار را برای آنها لذت بخش نموده و باعث افزایش کیفی و کمی تولیدات و خدمات در محیط کار می گردد.
    کلیدواژگان: آراستگی، نظام 5s، منابع انسانی، آراستگی حلال
|
  • Mohaddeseh Asafari, Hedayat Hosseini *, Mohammad Hozoori, Haleh Samiee, Samane Samiee Pages 1-22
    Food labeling is the most of essential data to consumers. The different physical conditions, due to people demand variety of contents and information on labels. Growing use of packaged products, the growth of people's culture and tending community with health, labeling is a significant instrument to inform consumers that it should be optimally and efficiently utilized. In this review study the laws and rules of labeling in Canada, England, Japan, Australia and New Zealand, South Africa, the European Union and comission Alimentarus codex were surveyed and compared with rules in Iran. The result shows that 90% of international laws on food labeling in different countries have adopted with Iran and according to previous studies, there are the abundance of information, insufficient time to read and search for information at the time of purchase, the illegibility of some information on the labels and their distortion, incomprehensibility of the information. Food label is a tool for evaluation the quality health of products and will act as a part in decrease non-communities diseases. This study shows that there is a necessity for coordination in design food labeling in all of the products to avoid of confusion consumer’s in the area of food labels.
    Keywords: Food labeling, Health promotion, Regulations, Requirements, Healthy food, Food policy
  • Mohadese Jazaei *, Elham Sabbagh Pages 23-35
    The spread of the Covide-19 virus has had such a profound effect on politics and international relations that there has been talk of dividing history into pre and post-Corona periods. With the spread of coronavirus, the cleanliness and quality of food is now important more than ever, and thus, serious attention to the halal food industry is logical and acceptable. Although the consequences of this virus are becoming more apparent on various aspects of human social life and many institutions are trying to find a way to reduce the pain and suffering caused by the coronavirus, emphasizing halal food can be considered as a preventive measure. Given the importance of micro-identities in the process of increasing globalization, the concept of paradiplomacy can be used to refer to these subnational political entities. Accordingly, this study is based on the question of how paradiplomatic approaches evolved as a result of the spread of coronavirus and tries to emphasize the position of the halal food industry as a solution to prevent and also a good opportunity to promote and spread halal food culture. The theoretical approach of this paper is a constructivism according to which, not only structures and agents but also small groups can influence the existing relations in the international arena. In this approach, states are as social beings whose behavior is derived from rules, norms, institutions and identities. The question of the evolution of paradiplomatic approaches in the post-Corona era and the position of the halal food industry, based on the constructivist approach, is one of the focal points of this paper.
    Keywords: Covide-19, Paradiplomacy, constructive, Halal Industry, Postcrona
  • Hamideh Gholami * Pages 36-47
    Safety is one of the most important factors in human nutrition. The Food and Agriculture Organization (FAO) has developed a special protocol on food security, according to which the availability of food to all is considered a factor in food security. The FAO's main focus in this protocol is on distribution security. This protocol also provides tips on food safety. On the other hand, the Halal standard, using the teachings of Islam, considers food security and safety as an important indicator for all humans. Since man is a multidimensional being from the point of view of Islam and has body, mind, soul and spirit, so food safety and security from the prespective these dimensions can provide a higher quality index for halal food, than the FAO’s food security program. The halal nutrition system does not view the food itself as the end product of nutrition, but also considers the production chain to consumption and its aspects, so the consumer as one of the important pillars of the food chain could have the necessary food justice and security, and this matter is only achievable through upholding the justice in distribution of sufficient and quality food. In the present article, the proposed indicators of halal food safety and security are compared with the FAO World Food Safety Program, and the quantitative and qualitative differences between food safety and security factors in both programs are judged.
    Keywords: Food Security, Food safety, FAO, Halal nutrition
  • Ebrahim Tavakolimoghadam * Pages 48-63
    In this research, an attempt is made to investigate the existence of a rule called the rule of purity in thematic and jurisprudential doubts, and to pay attention to the use of such a rule of narrations, and whether the verdict used by them is real or apparent. In this article, by searching in the books of most famous fundamentalists and jurists, the most important views in this regard have been identified, quoted and examined. An examination of the words of these scholars shows that although the fundamentalists have accepted the principle of this rule, they do not have the same view on its details, and also there is no consensus on the matter that the narrations which are known as evidence of this rule, refer only to the rule of purity or express the true purity of objects and other principles, such as Istishab. The results showed that the most important reason for the rule of purity is the authenticity of Ammar, which confirms the opinion of those who claim that this narration refers only to the rule of apparent purity.
    Keywords: The rule of purity, The principle of purity, Practical rule, Jurisprudence principle
  • Ehsan Lame *, Shahriar Eslamitabar Pages 64-76
    Ethics and law are the most important pillars of development for any sector, Especially when it comes to development at international levels and in the vital field of health and medicine. Despite the rapid growth of medical tourism, this industry faces serious legal and ethical challenges. The most important issues related to health and medical tourism rights are access to services, health insurance, licensing and legal licenses of international health care service providers. There are a number of legal issues and challenges in the field of medical tourism that, if left unresolved, could pose serious obstacles to its formation and development. Given the nature of medical tourism, in order to resolve ethical and legal issues, it is first of all necessary to amend the laws and regulations in accordance with the international level and to explain the necessary standards correctly in the text of the laws. Maintaining the trust of patients in order to choose a center that provides medical business and tourism services depends on compliance with quality and safety standards. Then, it is necessary to provide the necessary legal supervision to ensure the implementation of laws and regulations and compliance with standards, and at the same time, adequate international insurance to cover these services.
    Keywords: informed consent, Confidentiality, Negligence, Medical Malpractice
  • Hossein Adabi * Pages 77-93
    Human resource management in organizations and companies is one of the most important concerns of managers and their owners. Concerns about high productivity and increasing the manufacturing capacity of products and providing services in companies and organizations, forces their owners to use arrangement systems designed to manage human resources. The 5S system is based on the management of physical and environmental arrays. Therefore, beyond the discipline, it does not enter the field of behavior and internalities of employees, especially managers. However, the added value of human resource productivity depends on the management of internal and behavioral arrays of employees. Halal adornment system based on behavioral arrays derived from religious recommendations in the field of interactive behavior, provides the basis for growth of quality indicators and productivity of human resources in the workplace. This system, using system management theory and by changing step by step in the attitude, behavior and speech of employees, along with taking advantage of the psychological effects of individual awareness and social capabilities, has taken the work environment out of a monotonous and sluggish environment for employees. And based on the theory that "the best entertainment is work", it makes the work environment enjoyable for them and increases the quality and quantity of products and services in the work environment.
    Keywords: Adornment, 5s system, human resources, Halal adornment